Francúzsky astrobiológ a glaciológ (zaoberajúci sa študiom ľadovcov) Cyprien Verseux zverejnil na svojom Twitteri fascinujúce fotografie, ktoré vzbudia záujem každého nadšenca pre vedu. Príprava jedla v extrémne nízkych teplotách môže byť dosť komplikovaná, Cyprien však unikátny problém zobral s humorom!

 

Vedec bol vyslaný na stanicu menom Concordia, ktorá sa nachádza v Antarktíde, a je jednou z najosamelejších výskumných záklaní na svete. Je úplne bežné, že na zamrznutom kontinente sa teploty pohybujú v mínusových hodnotách, pri znížení teploty pod -70°C je absolútne nemožné napríklad používať akékoľvek dopravné prostriedky.

Pri takýchto teplotách môže odhalená koža zamrznúť v priebehu sekúnd, ako napísal výskumník na svojom Twitter účte, našťastie sú však vedci na podobné situácie dobre vybavení. Väčším problémom je však jedlo, ktoré si v extrémnom mraze určite neuvaria. Je úplne nemožné čokoľvek uvariť vonku, jedlo takmer okamžite zmrzne a voda sa z neho v priebehu sekúnd vyparí. Táto technika je už dlhšiu dobu známa aj v potravinárskom priemysle, kde sa extrémne schladenie za krátku dobu používa na lepšie zachovanie potravín.

Aj títo vedci si musia potraviny nechávať vonku, aby im zamrznuté až na kosť vydržali dlhšie. Pritom však Cypriena napadlo, že by mohlo byť zábavné zozdieľať fotografie typických jedál, a toho, ako vyzerajú, keď sú extrémne zmrznuté. Tak vznikla táto séria fotiek, kde si servíruje špagety, chleba s nutelou, či pokus o spravenie omelety – ktovie, či by takto doslova skamenené mrazom mali vôbec nejakú chuť!

Zdroj/Foto: twitter.com, dailymail.co.uk