mcdonald slovensko

Rýchle občerstvenie nestráca na priazni ani v dome raw vegan fitness trendu, ktorý sa rozbehol medzi mladými. Napríklad taký ikonický McDonald má očividne stále plno, aj keď ľudia presedlávajú na zdravý životný štýl a fast food už nie je tak v móde ako po minulé roky. Aká je ale pravda o mäse, ktoré táto svetoznáma sieť ponúka svojim zákazníkom, napríklad v burgroch? 

 

Aj keď na Slovensku záujem o fast food mierne klesá, ikonické podniky s rýchlym občerstvením majú stále plno. Dobrým príkladom je McDonald, ktorý musí obsluhovať haldy zákazníkov napríklad aj počas vianočných sviatkov, keď ti už kapustnica lezie von ušami. Ani mnohé negustiózne videá, ktoré sa objavili na internete a ukazovali aké nechutnosti tu zákazníkom vlastne servírujú, neodradili klientov od konzumácie ich obľúbeného burgru. Aká je však naozaj pravda o mäse, ktoré putuje do našich žalúdkov medzi dvoma mäkkými žemľami?

Základom burgrov značky McDonald je hovädzie mäso. To sa k nám prekvapivo nedováža cez pol planéty, ale pochádza z fariem v susedných Čechách. Tie sa nachádzajú napríklad v Malči na pomedzí Moravy a Čiech, asi tri hodiny cesty autom od Bratislavy.

“Mohli by sme sa zbaviť hovädzieho dobytka a pestovať iba to, čo má práve najlepšiu cenu. My tu však vytvárame pre ľudí prácu. Ako inak by sme tu udržali mladú generáciu?,” tvrdí predseda farmy na mäso pre slovenskú sieť McDonald, Vít Šimon.

krava

Podľa Zuzany Svobodovej z McDonaldu, farma v Malči funguje na báze udržateľného hospodárstva. To znamená, že všetko čo sa na farme vyprodukuje (od krmiva až po splašky) sa na farme aj ďalej spotrebuje.

Kravy z ktorých pochádza mäso do burgrov sa podľa sfarbenia označujú pomenovaním „straky“, majú výbornú produkciu mlieka a dostatok mäsa, preto sú na chov za týmto zámerom ideálne. Keď krava prestane dávať mlieko, je prevezená do bitúnku. Väčšina mäsa v slovenských Mekáčoch tak pochádza práve z fariem ako je táto, mäso ale dodávajú aj poľské farmy.

burger

Mäso do burgrov pochádza len z prednej časti kravy, je to časť zvieraťa označovaná aj ako pliecko, rebro a pupok. „Dobré hamburgrárne kupujú takzvaný „hanger“. Ide o veľký kus mäsa z prednej časti. Práve na rozrábke sme videli tento hanger, ako ho pripravujú pre McDonald’s. Dosť ma to prekvapilo a potešilo,“ vyjadril sa známy šéfkuchár Jaroslav Židek, na margo kvality mäsa.

Výsledné hamburgerové placky sa však formujú až zo zmrazeného mäsa, ktoré sa následne opäť zamrazia. Do týchto placiek sa nepridávajú žiadne koreniny, dokonca ani soľ, tú pridávajú až pracovníci prevádzok. Za každým hamburgerom teda stojí množstvo práce, čo si zaiste pri zahryznutí do svojho obľúbeného burgru uvedomí len málokto.

Video:

Zdroj: sme.sk | Video: sme.sk | Foto: Facebook, pixabay