Pre mnohých zákazníkov supermarketov, ktorí preferujú zdravý životný štýl, bude zaiste prekvapením, aké látky v sebe obsahuje ovocie a zelenina v regáloch. Až 70 percent produktov ostáva totiž kontaminovaných pesticídmi a to aj potom, čo ich umyjeme. Aké druhy na prvý pohľad zdravých potravín sú “znečistené” najviac?

 

Medzi najviac pesticídmi kontaminované ovocie a zeleninu patrí podľa testov amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) práve kel. Dokazuje to dokonca viac ako 92% vzoriek tejto zelenej, nie veľmi chuťovo populárnej rastliny.

Celkovo USDA potvrdilo výskyt 225 rôznych pesticídov a iných nežiadúcich látok na povrchu ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme každý deň. Pred testovaním boli všetky potraviny dôkladne umyté a ošúpané, no aj tak sa v nich našlo toxické zanesenie.

Najšpinavšie ovocie a zelenina v roku 2019, ktoré bežne kupujeme v obchodoch:

  • Jahody
  • Špenát
  • Kel
  • Nektárinky
  • Jablká
  • Hrozno
  • Broskyne
  • Čerešne
  • Hrušky
  • Paradajky
  • Zeler
  • Zemiaky

Najčistejšie ovocie a zelenina v roku 2019:

  • Avokádo
  • Kukurica
  • Ananás
  • Mrazený hrášok
  • Cibuľa
  • Papája
  • Baklažány
  • Špargľa
  • Kiwi
  • Kapusta
  • Karfiol
  • Melóny
  • Brokolica
  • Huby
  • Melóny

Zdroj: vysetrenie.zoznam.sk  |  Foto: Pixabay