Čítate správne, Andy George, majiteľ YouTube kanálu How to make everything naozaj minul obrovskú sumu, a to za obyčajný malý sendvič. Andymu už pravdepodobne nechutilo jedlo zo supermarketov a tak sa rozhodol pripraviť si vlastné – a to od úplného začiatku!

 

Pri tak vysokej sume si iste predstavíte kráľovské jedlo z najdrahších surovín a minimálne posypané zlatom, v tomto prípade je však opak pravdou. Andy sa totižto rozhodol pripraviť si toto jedlo iba z produktov, ktoré si vypestuje on sám a na svoje vlastné náklady.

Zaujímalo ma varenie a uvedomil som si, že začínam častejšie variť domáce jedlá – až na to, že neboli nikdy pripravené naozaj od nuly.“, prezradil Andy. „Chcel som si vyskúšať, aké ťažké by niečo také bolo a ako by to chutilo.

YouTuber sa teda pustil do práce a za 6 mesiacov sa mu podarilo vypestovať svoju vlastnú zeleninu, zasiať a zožať vlastné obilie na chlieb, naučiť sa ako dojiť kravu (a dokonca sa na nej aj odviezť), vyrobiť syr, zozbierať včelí med a dokonca aj to, ako zaobstarať a spracovať kuracie mäso priamo zo slepačej farmy. Andyho plán na výrobu tohto extremne drahého sendviču obsahoval dokopy 16 krokov a najdrahšou položkou v celom zozname sa nakoniec ukázala byť obyčajná morská soľ. Pre tú musel cestovať priamo k moru a tak minul $351 za letenku a prenájom lode. Soľ mu neprestala robiť problémy ani neskôr na letisku, kde ho zastavili kvôli ‚podozrivému bielemu prášku‘.

Za najhoršiu časť celého experimentu považuje práve fakt, že kvôli sendviču musel vlastnoručne zabiť sliepku, čo preňho nebolo veľmi príjemné, dokonca vysvetlil, že rešpektuje ľudí, ktorí sú proti zabíjaniu a konzumácií mäsa. Proces mu tiež trochu skomplikovala napríklad výroba oleja, pre ktorý si musel zasadiť vlastné slnečnice a vyrobiť domáci lis. Naopak, za najlepšiu časť považuje stretnutie s kravami, ktoré boli podľa jeho vlastných slov veľmi priateľské.

Andy George má tak 6 mesiacov plných rôznorodých zážitkov pri cestovaní a učení sa o príprave jediného malého sendviču. Andymu táto cesta kompletne zmenila pohľad na prácu ľudí, ktorí sa starajú o všetky tieto ingrediencie, aby sme si ich neskôr mohli už hotové kúpiť v obchodoch. „Nabral som k tejto práci rešpekt …„, spomína Andy, „naozaj to ukazuje aká komplexná je naša spoločnosť … je tu celá armáda ľudí, ktorí sa špecializujú na výrobu každej jednej ingrediencie, umožňujú tak aby boli okamžite dostupné len na konci ulice, či v miestnom obchode s potravinami, a redukujú čas zo šiestich mesiacov na šesť minút.“

Ak vás zaujímajú presnejšie čísla, náklady na záhradkárske potreby vyšli YouTubera (a teraz už aj výrobcu originálneho sedviču) $113, letenky a prenajatie lode už spomínaných $351, náklady na výrobu lisu oleja boli za $32. Sliepku získal za $20 a ďalších $40 minul na rôzne drobnosti, ako napr. zaváraninové poháre na uhorky. Tiež si vypočítal vlastnú mzdu, ktorá bola $7.25 za hodinu, suma je teda po spočítaní dokonca ešte o niečo vyššia – spolu  $1,554.

A čo jeho finálne ohodnotenie chuti tohto originálneho senviču? Andy po prvom zahryznutí skonštatoval: „Nie je zlý. To je asi tak všetko.

Zdroj/Foto: youtube.com, wikimedia.org, theguardian.com, fortune.com